HEB IK EEN VERGUNNING NODIG VOOR EEN NIEUW TUINHUIS OF SCHUUR?

U loopt al enige tijd met het idee rond een nieuwe schuur of tuinhuis op maat te laten plaatsen. Het is belangrijk om na te gaan aan welke eisen dit nieuwe tuinhuis moet voldoen, maar heeft u enig idee of er een vergunning nodig is?

Gelukkig is er in de meeste gevallen geen vergunning nodig bij het plaatsen van een nieuw tuinhuis of buitenverblijf. Maar u denkt natuurlijk wanneer kan ik dan vergunningsvrij bouwen. Dat leggen we u in dit artikel graag uit.

Vergunningsvrij bouwen

Om te bouwen zonder vergunning is het is als eerst van belang dat het tuinhuis op uw eigen grond in de achtertuin komt te staan. Wordt het tuinhuis binnen 4 meter van het woonhuis geplaatst dan mag het tuinhuis maximaal 30 centimeter hoger worden dan het plafond van de begane grond van de woning. Zodra de schuur buiten deze 4 meter komt te staan mag u in ieder geval tot 3 meter hoogte vergunningsvrij bouwen. Dit geldt ook voor het bouwen tegen de erfgrens aan. Gelukkig zijn de tuinhuizen welke wij maken standaard niet hoger dan 3 meter.

Daarnaast mogen in de meeste gevallen bijgebouwen nooit groter zijn dan de helft van de tuin. De regel geldt dat u de helft van de grond mag bebouwen als u beschikt over een bebouwingsgebied tot 100m2. Ligt de bebouwingsgrond bij u hoger? Dan gelden er andere regels.

Wanneer heb ik dan wel een vergunning nodig?

Natuurlijk bent u dan ook benieuwd wanneer het wel nodig is om een vergunningsaanvraag in te dienen, Dit heeft voornamelijk te maken met de plek van plaatsing en waarvoor het tuinhuis gaat dienen. 

Douglas hout buitenverblijf
Douglas tuinhuis voorzien van plat dak met overstek en overkapping

Waar wordt het tuinhuis geplaatst?

Als eerst is de plek van plaatsing belangrijk. Met de plaats bedoelen we  dat het tuinhuis niet in de achtertuin wordt geplaatst maar op een andere plek. Hieronder de verschillende situaties wanneer u wel een vergunningsplicht heeft. 
 
  • Woont u in een beschermde woning zoals een monumentenpand? Dan heeft u altijd een vergunningsplicht.
  •  Komt het tuinhuis niet op de begane grond maar op een gebouw of verdieping is het ook noodzakelijk om een vergunning aan te vragen.
  • Daarnaast heeft u een vergunning nodig als het tuinhuis op het voorerf komt te staan. Let op, bij een vrijstaande woning loopt het voorerf door tot 1 meter langs het huis.
  • Wordt het tuinhuis op een vakantiepark geplaatst of grond welke niet in uw bezit is, dan is het belangrijk dat u altijd toestemming vraagt bij de eigenaar van de grond. Vaak stellen bijvoorbeeld campings eisen aan het plaatsen van een tuinhuis.

Waarvoor gaat het tuinhuis gebruikt worden?

U heeft vast en zeker een goede reden om een nieuw tuinhuis aan te schaffen. In de meeste gevallen zal deze gebruikt worden als berging voor fietsen en het tuingereedschap. Of als loungeplek in de tuin, waarbij de schuur voorzien is van een overkapping. Hiervoor heeft u dan ook geen vergunning nodig. Maar in sommige gevallen is het wel van belang om een vergunning aan te vragen voor de functie van het tuinhuis, deze kunt u hieronder vinden.   

  • Zodra het tuinhuis als extra slaapkamer, badkamer of bijvoorbeeld kantoorruimte wordt gebruikt is een vergunning nodig. Het tuinhuis heeft dan geen ondergeschikte functie ten opzichte van de woning.
  • Bestaat het tuinhuis uit meerdere verdiepingen? Dan dient u ook een vergunning aan te vragen.
Tuinhuis Vergunning vrij bouwen tegen de erfgrens
Kunststof tuinhuis met overkapping geplaatst tegen de erfgrens

Iedere gemeente bepaalt zelf de vergunningsplicht

Tevens willen we u erop wijzen dat het per gemeente kan verschillen of u wel of geen vergunning nodig heeft. Mocht u benieuwd zijn naar de bouwvoorschriften in uw gemeente neem dan contact met ze op.

Nog twijfels over de vergunning voor het tuinhuis?

Twijfelt u na het lezen van dit artikel nog of u een vergunning nodig heeft? Dan is het altijd handig om een vergunningscheck te doen bij het omgevingsloket

Voor vragen kunt u ook altijd contact met ons opnemen, we denken graag met u mee.  

Waarom klanten kiezen voor Vroegop

Maatwerk

Onze tuinhuizen, overkappingen en veranda's worden geheel naar wens en op maat samengesteld. Daarnaast gebruiken wij hoogwaardig materiaal, zodat u er langer plezier van heeft!

Ophaalservice

Uw oude tuinhuis nemen we, indien gewenst, voor u mee.

INCLUSIEF MONTAGE

Al onze tuinhuizen en overkappingen worden geheel opgebouwd afgeleverd op de gewenste locatie.

All-in-service

Dient de tuin opnieuw aangelegd te worden, Of is er een fundering nodig. Geen probleem, dit regelen wij graag voor u.

Veel tevreden klanten gingen u voor

Fam den Boon
Fam den Boon
Lees verder
Wij zijn uiterst tevreden met ons nieuwe tuinhuis. Na enkele prettige contacten met het bedrijf hebben we de opdracht verleend. Nu staat het tuinhuis er! In alle opzichten zijn onze verwachtingen overtroffen. Wat een kwaliteit! Adequaat meedenken, mooie kwaliteit, uitstekende wijze van uitvoeren. Kortom we kunnen dit bedrijf zeer van harte aanbevelen.
Fam Murphy
Fam Murphy
Lees verder
Erg blij met ons nieuwe Tuinhuis. Contact verloopt soepel en service is top.
Fam van Gulik
Fam van Gulik
Lees verder
Heel goed en fijn geholpen met informatie en ter plaatse is de schuur bij ons opgebouwd. Heel netjes en goed neergezet. Vriendelijke medewerkers. Superblij zijn wij ermee
Fam van Klinken
Fam van Klinken
Lees verder
Wat een mooi bedrijf, behulpzaam, meedenkend en vriendelijk. De contacten lopen soepel en de afspraken worden nagekomen. Een kijkje in de buitenshowroom is ook zeker aan te raden.
T. Micke
T. Micke
Lees verder
Bij Vroegop in Burgh Haamstede bestelden we een tuinhuis met een chaletontwerp en uitstraling. Alles was perfect, van de acceptatie van de bestelling tot de communicatie tot de installatie van het tuinhuis. Heel leuk en vriendelijk team dat elke vraag beantwoordt en altijd een oplossing heeft voor problemen. Het tuinhuis heeft een geweldige kwaliteit en we zijn er erg blij mee. Veel dank aan het hele team.
Fam van Dam
Fam van Dam
Lees verder
Keurige afhandeling volgens offerte en datumafspraken. Schuur tot op de centimeter nauwkeurig geplaatst, alles naar wens. Aanrader voor wie een tuinhuis of schuur wil laten plaatsen.
M. Kaptein
M. Kaptein
Lees verder
In het voorjaar heb ik contact met de heer Vroegop opgenomen over het bouwen van een tuinhuis. We hebben een tuinhuis bedacht wat precies de bedoeling was. In augustus is het tuinhuis geplaatst. Ik ben zeer tevreden over de manier van werken en over het eindresultaat.
van Mourik
van Mourik
Lees verder
Super geholpen en een prachtig resultaat echt een mooi tuinhuisje met een mooie overkapping een AANRADER
Fam Tavenier
Fam Tavenier
Lees verder
Levert uitstekend vakwerk en denkt mee met de klant.
Fam Rabelink
Fam Rabelink
Lees verder
Betrouwbaar, goede kwaliteit, goede service.
Heinz K.
Heinz K.
Lees verder
We hebben het tuinhuisje naar onze wensen laten maken door Vroegop. De levering gebeurde met een kraan en verliep zonder problemen.
Fam de Jong-Landa
Fam de Jong-Landa
Lees verder
Zeer goed bedrijf met goede kennis van zaken en enorm klantvriendelijk, meedenkend en goede werksfeer. Kwaliteit is uitstekend ! We hebben een op maat gebouwd tuinhuis , welke aan al onze wensen voldoet!
Fam Beekman
Fam Beekman
Lees verder
In oktober heeft de firma Vroegop bij ons een tuinhuis met overkapping geplaatst. Wij zeer tevreden over het eindresultaat. Is nog mooier als we gedacht hadden. Zeker een aanrader, prijs/kwaliteit ook prima. Vakkundig en vriendelijk personeel.
van Duijl
van Duijl
Lees verder
Komen de afspraken na en leveren goeie kwaliteit. We zijn erg tevreden!
D. Koers
D. Koers
Lees verder
Wij zijn uitermate tevreden over de kwaliteit van ons tuinhuisje. De gemaakte afspraken zijn prima nagekomen. Wij kunnen jullie derhalve van harte aanbevelen.
J van Agt
J van Agt
Lees verder
Mooi tuinhuisje en professionele service.
Previous
Next

Een vergunning nodig voor het nieuwe tuinhuis? Meestal niet!

Bel ons

06 - 52 22 64 31

Mail ons

info@vroegoptuinhuizen.nl

Kom langs

Burgh-Haamstede